Kurser

Heldagskurs

Ni är en hel dag i min smedja där ni får smida varsin kökskniv. Ni smider själva bladet och väljer en av två olika skaftmodeller som jag sedan monterar på era knivar dagen efter kursen. För att garantera kvalitén slipar och vässar jag knivarna åt er. Ni får sedan hämta upp kniven i smedjan eller så skickar jag den mot porto.

Kurstillfällen 2025:
-26/1, 23/2
-fler kurstillfällen läggs ut löpande

Tid: 9:00 – 17:00
Antal platser: 3-6 deltagare
Förkunskaper: inga
Pris: 3800 kr/deltagare (betalas på plats med swish)
Anmälan: minst 3 dagar innan kursstart.

I kursavgiften ingår:

-material
-lån av verktyg
-en egensmidd kökskniv

Klädsel: Oömma kläder och skor samt skyddshandskar.
Jag bjuder på fika under dagen och lunch kan köpas på en av Alundas två restauranger.

Kvällskurs

Under 3 tisdagar i rad tillverkar ni en varsin kökskniv från början till slut. Ni smider bladet och formar själva skaftet. För att garantera kvalitén slipar och vässar jag knivarna. Ni lämnar sedan kursen med en fullt fungerande kökskniv och nya insikter i knivsmidets ädla konst.

Kurstillfällen 2025:
-tisdagar v. 12, 13, 14
-fler kurstillfällen läggs ut löpande

Tid: 18:00 – 21:00
Antal platser: 3-6 deltagare
Förkunskaper: inga
Pris: 4500 kr/deltagare (betalas på plats med swish)
Anmälan: minst 3 dagar innan kursstart.

I kursavgiften ingår:

-material
-lån av verktyg
-en egensmidd kökskniv

Klädsel: Oömma kläder och skor samt skyddshandskar.

Så här går en smideskurs till

I kurserna får man välja mellan några modeller att utgå ifrån. Ni som går heldagskursen får även välja ett av de färdiggjorda skaften som finns. Under kvällskurserna finns tid att göra sitt egna skaft.

Det första momentet är att sträcka ut och forma kniven med hammare och städ. Detta för att få en grundform att jobba vidare med.

Nästa moment är gradvis uttunning (tapering) av kniven, så att den blir tunnare mot spetsen. Det gör vi med lufthammare.

Sista smidesmomentet är att smida och tunna ut eggen på bladet, samt att rikta och plana kniven.

Efter en normalisering, slipas konturerna färdigt på bandslipen.

Utan härdning blir det ingen kniv. Alla härdar sin egen kniv under mitt överinseende. Jag guidar er genom processen och ser till att det blir bra..

Vi kyler knivarna i härdolja och klämmer dem sedan mellan kopparbackar. Nu är de både hårda och raka.

Efter härdning samlas vi och går igenom dagen. Vad som varit kul, lärorikt eller svårt.

För de som går heldagskursen kommer jag göra efterarbetet med att slipa och vässa knivarna samt limma på skaft. Ni som bor i närheten kan sedan komma och hämta den färdiga kniven. De som bor längre bort får den skickad för 120 kr frakt.

De som går kvällskursen kommer även hinna göra sina egna skaft. Därefter slipar och vässar jag knivarna.

Jag uppskattar om ni tar en selfie med kniven och skickar till mig (så att jag kan använda den i min marknadsföring). Ni får också gärna göra inlägg på sociala medier och tagga mig så blir jag glad!

Så här kul har vi på våra smideskurser!