Priser

– Vad kostar en grind?

En berättigad fråga, men svår att svara på. Det har att göra med mått och funktion, men även med utförande och design. Pratar vi enklast möjliga eller ett unikt verk? I den mån jag kan använder jag en liknande produkt eller verk som referens och räknar utifrån det, men i många fall är det svårt på gränsen till omöjligt att ge ett precist svar på frågan.

För att kunna ge ett svar på en prisfråga gällande en unik produkt jag inte gjort tidigare måste jag först formge den. Först då vet jag produktionsmetoden. Ibland krävs det även tester för vissa moment. Kanske måste jag även ringa och maila till olika producenter för svar på specifika frågor. I många fall måste jag göra en CAD-ritning på en viss del för att kunna få ett pris på vattenskärning eller tillverkning.

Sedan får jag tänka igenom arbetsprocessen, vilka svårigheter som kan uppstå samt räkna ut pris på material. Därefter kan jag ge ett ungefärligt kostnadsförslag. Naturligtvis vill jag kunna ta betalt för den tiden. Kunden å sin sida vill förstås inte betala för en förfrågan. Så här vill jag lösa det problemet:

  • Tänk igenom noga vad du vill beställa och vad som är viktigt. Ex funktion eller former.
  • Jag fakturerar tiden för förfrågan om beställningen blir av. Det handlar inte om något påslag utan om ett jobb som måste utföras.
  • Vid enkla förfrågningar debiterar jag inget även om jag använder viss tid (mindre än en timme).
  • Vid komplicerade förfrågningar (enligt min bedömning) meddelar jag kunden så snart jag inser detta. Jag fakturerar hälften av tiden även om det inte blir någon affär, hela om det blir affär.
  • Att ge mig ”fria händer” innebär att ni får något unikt, fantastiskt och utfört med det yttersta av min förmåga. Detta är det som ger mest nöjda kunder – The Gold Standard. Det betyder också att ni godkänner att jag sätter igång en design eller konstnärlig process som jag givetvis kommer att fakturera för.
  • Om kunden sett något i en affär eller på internet och tror att jag ska kunna göra det billigare – inte en chans! Jag har ingen möjlighet att konkurrera med massproducerat (ofta i låglöneländer). Däremot kan jag göra det bättre och snyggare.
  • Försök tänka på vilka ekonomiska ramar du har. Då är det lättare för mig att veta vilken nivå jag ska räkna på. Jag kan göra en enkel grind från omkring 20 000 + moms + montering, en avancerad från 50 000 + moms och montering och en fantastisk oförglömlig från 70 000 + moms och montering.

Vanliga priser

  • Nitat staket (c-c 150) med vinkeljärn uppe och nere, från 2 500 kr/meter + moms. Montering tillkommer. Priset gäller mer än 10 meter.
  • Trädgårdsgrind med motiv jag redan designat (ungefär 1×1 meter): från 25 000 inkl moms. Lackering i valfri färg ingår. Montering tillkommer.
  • Unik designad villagrind (dubbelgrind med ungefär 1600 mm per grindhalva). Från c:a 50 000 inkl moms. 10 timmar design/formgivning ingår samt lackering i valfri färg. Montering tillkommer.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: