Archive | Offentlig konst

Årets uppskattning 2014

Utdrag ur nyhetsbrev från Kultur och bildning, Landstinget i Uppsala län

På kulturnämndens sammanträde 19 juni delas Årets Uppskattning 2014, landstingets barn- och ungdomskulturpris, ut. Mottagaren är Johan J:son Ljung, församlingsassistent vid barn- och ungdomsverksamheten i Tolfta församling, Svenska kyrkan. Han får priset för sitt stora engagemang och sin drivkraft kring olika kulturprojekt där han ser till att alla barn får en möjlighet till kulturupplevelser. Priset består av 20 000 kr samt ett unikt framtaget konstverk av konstsmeden Silas Engström.

Hökuggla,klar1Hökuggla,klar5Hökuggla,klar4

0

Grind till Brännkärrsskolan i Knivsta

DSC_0434Uppdraget från Knivsta Kommun var att skapa en konstgrind till Brännkärrsskolan. Dagtid då grinden är öppen framträder den mot en ljus vägg. Kvällar och helger när den är stängd fungerar den som en spännande och fantasifull avskiljare mellan olika delar av skolan.

I mitt uppdrag ingick att involvera skolans elever i arbetet. Barnen hade sedan tidigare valt ugglan som symbol för sin skola, så Ugglis fick en given plats i projektet.

Jag tillbringade en hel del tid i skolan med workshops i klasserna. Eleverna fick teckna av uppstoppade ugglor, göra skrotskulpturer och jobba med ugglan på alla möjliga upptänkliga sätt. Det hela mynnade ut i ett par banankartonger fulla med skisser samt en hel del digitala bilder. Jag har utgått från barnens teckningar i min gestaltning av grinden.

Grinden är utformad som en sekvens ur ett datorspel. Det hela går ut på att samla stjärnor (kunskap) och hjärtan (liv). Titeln ”Levla upp” syftar på att nå högre nivåer genom att tillgodogöra sig kunskap och erfarenhet.

Till vardags används uttrycket av barn och ungdomar i datorspel, när en karaktär nått en ny erfarenhetsnivå. Då levlar man upp, kan utveckla karaktären, få nya specialförmågor osv, berättar Silas Engström.

I spelet finns 234 liv att vinna, illustrerade av 234 guldstjärnor – en för varje barn i skolan.

brännkärr

 

0

Invigningen av dammen på Biotopia

Den 14 September 2013, den sista sommardagen för året hölls äntligen invigningen av dammen. Till min stora glädje var intresset stort och det kryllade av liv utanför Biotopia. Det planterades också liv i dammen av barn och Biotopias pedagoger. Stämningen var skön och Uppsalabandet Löst Folk spelade. En härlig dag helt enkelt! Tack alla som var där!

image

 

0

Sista handen på verket!

Nu är skulpturen på plats hos sin rättmätiga ägare Carl af Ugglas utanför Enköping. Här är han i full gång med sin traktor och fyller upp med grus runt omkring. Den 1:a Juni kl. 12:00 blir det invigning med picknick på Säby Gård. Välkomna ni som vill. Ta med egen picknickfilt och korg och för den modiga och lätt galna; badkläder! Se karta på Eniro.

image

0

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: