Skulptur: Vortex Lux Machinae

Skulptur visad på Allt ljus på UppsalaSkulptur visad på Allt ljus på Uppsala

I November 2012 deltog jag i ”Allt ljus på Uppsala” med en 6 meter hög skulptur gjord av rostfria stålrör som sträcker sina spröt mot rymden. Vad vill den? Hur kom den hit? Finns det fler?  Skulpturen placerades i Fyrisån.

I maj 2013 invigdes skulpturen äntligen på sin rätta plats på Säby Gård utanför Strängnäs. Även där är den vackert ljussatt.

Ljusdesign: East and Marsh, Ljudsättning: SoundrainLjudteknik: Kalle Andrén.

Klicka på pilarna för att bläddra i bildspelet

 

Klicka för att lyssna till ljudet

Idé 
Det har dykt upp någonting okänt i ån, nere vid Östra Ågatan. Det låter, lyser och pyser. Är det något utomjordiskt som har störtat i ån eller har det kanske funnits där hela tiden? Är det en maskin eller är det någonting levande? Fyrisån har fått ett eget mysterium. Kan du lista ut vad det är för något?

Teknik 
Ljus: Undervattensarmaturer (LED) belyser staty i vattnet samt dess fundament, styrs via DMX. Fiberpiskor med metallhalogen monteras i träd och ringar in rummet. Färgfilter monteras i befintliga Up-lights på Östra Ågatan.
Ljud: Ett högtalarsystem monteras i årummet med ljud fyllt av överraskningar tillsammans med ljuset.

Medverkande 
Idé, ljus- och ljuddesign: Stina Marsh, Jacob Östlund (East & Marsh Ljusdesign AB), Fredrik Gunnarson (Soundrain), Kalle Andrén (ljudteknik), Silas Engström (skulptör)
Samarbetspartners: El-ljus, Bigelius, Fergin, Flux, Malux, HLL Hyreslandslaget, Turebergs Åkeri, Skrotcentralen

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: